antiinflammatorisk kost

Hemligheten med antiinflammatorisk kost

Jag har under en tid utforskat den antiinflammatoriska livsstilen. Genom detta har jag fått otroliga resultat både fysiskt och mentalt. Men vad är antiinflammatorisk kost? Och finns det för bevis för att den fungerar?

Sponsrat samarbete: Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Nextory.

En antiinflammatorisk kost (inflammation free diet, IFD) innebär i korthet att man bland annat fokuserar på äta mat som hjälper tarmflorans goda bakterier att växa sig så starka som möjligt. Det, i sin tur, stärker immunförsvaret och skapar förutsättningar för en hälsosam och frisk kropp.

IFD och tarmfloran

Jag har fått mycket inspiration från författaren och föreläsaren Sanna Ehdin. Hon har en bakgrund inom forskning och är doktor i immunologi men började på tidigt 90-tal fokusera på hälsa och självläkning. Inom båda dessa områden är hon är idag en stor influencer.

Sanna Ehdin har flera gånger varit åratal före med att prata om det som senare blivit nationella hälsotrender. På sin föreläsning ”Sanna Live” i oktober pratade hon bland annat om antiinflammatorisk livsstil. Hon pratade också om sambandet mellan mental hälsa och en god tarmflora.

Andra intressanta författare inom ämnet är Lina Nertby Aurell och Mia Clase som driver bloggen Food Pharmacy. De har även skrivit en bok med samma namn. I den finns många bra recept och mycket kunskap att hämta.

Alla författare jag nämner finns att att lyssna på i ljudboksappen Nextory, som du kan prova gratis i 14 dagar genom att klicka på den här länken.

Andra duktiga författare som skriver om antiinflammatorisk mat är Maria Borelius som skrev ”Hälsorevolutionen” samt den tyska läkaren Giulia Enders som skrivit boken ”Charmen med tarmen”. Se Enders TEDx-talk nedan.

Sahlgrenskas sensationsjournalistik

Men som med alla hälsotrender verkar det alltid finnas de som vill höja ett varningens finger och flagga för pseudovetenskap. Jag välkomnar all kritik, speciellt den som kan förbättra rörelsen, men stötte nyligen på ett skräckexempel där god vilja tycks ha dimmat omdömet.

En icke namngiven skribent publicerade den 23 augusti 2018 denna intervju på Sahlgrenska universitetssjukhusets hemsida. I texten gör man på ett ohederligt sätt ner förespråkarna för rörelsen genom generalisering och användning av snedvinkling, bara för att i sista stycket ge rörelsen rätt i sak. Låt mig utveckla:

I texten presenteras och diskuteras antiinflammatorisk kost av näringsfysiologen Ingrid Larsson. Texten har en vinkel som med sin skarpa karaktär och missvisande rubrik mer påminner om ett Aftonbladet-alster än något publicerat av en medicinsk fakultet.

Larsson resonerar i intervjun:

 ”Forskningen om kost mot låggradig inflammation har hitintills inte kunnat visa att specifika livsmedel kan orsaka inflammation eller om enskilda livsmedel kan förvärra eller dämpa en redan etablerad inflammation. Vi vet att grönsaker, frukt och bär är hälsosamt men inte att den ena grönsaken, frukten eller bäret är bättre för hälsan än den andra.”

Ingrid Larsson, klinisk näringsfysiolog och docent vid Sahlgrenska akademin

Det hon säger är att man inte bevisat är att enskilda sorter av grönsaker, frukt eller bär inte är bättre för hälsan än andra. Hon säger inte att effekten av antiinflammatorisk kost inte är vetenskapligt belagt, som rubriken föreslår.

Genom att lyfta saker ur sitt sammanhang behandlar Sahlgrenska ämnet på ett sätt som jag tycker att är oärligt.

Bekräftar att det fungerar

Det finns nog ingen i rörelsen som påstår att man isolerat bara ska äta ett enda livsmedel. Tvärtom så ligger fokus snarare på att få i sig många olika former av vitaminer, mineraler och antioxidanter som möjligt. Dessa får därefter jobba i synergi för att stärka immunförsvaret och bygga en god tarmflora.

Ingrid Larsson avslutar med att föra fram argumentet att antiinflammatorisk kost liknar medelhavskost, vars sjukdomsförebyggande effekt faktiskt är bevisad. Hennes slutsats är att det ”liknar de aktuella rekommendationerna för en hälsosam kost”.

Med andra ord säger Ingrid Larsson indirekt att antiinflammatorisk kost (genom att den liknar medelhavskost) är vetenskapligt belagd. Trots detta väljer Sahlgrenska ändå att använda den svartmålande rubriken ”Effekten av antiinflammatorisk kost är inte vetenskapligt belagd”.

Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Universitet i USA av annan åsikt

Vad säger andra medicinska institutioner om antiinflammatorisk kost? I den här texten säger Frank Hu, professor i näringslära och epidemiologi vid Harvard School of Public Health, att rätt mat kan minska inflammation och fel mat kan öka den.

Infografik: Harvard Health Publishing

Genom denna jämförelse ser vi att det råder ganska stora skillnader på hur medicinska fakulteter i olika länder väljer att se på rörelsen. Vill man ha ytterligare bevis så kan man alltid ta till sig av ett klokt råd från en av mina favoritförfattare – Eckhart Tolle.

I boken ”Lev livet fullt ut” avhandlas frågan om sambandet mellan ett gott psyke och en hälsosam kropp där han möts av frågan: ”Finns det några vetenskapliga bevis för detta?” Han svarar:

”Prova det själv, så kommer du att vara beviset”

Eckhart Tolle

Stora problem med hälsan

Innan jag började med den här livsstilen hade jag ständigt sura uppstötningar samt stora problem med ångest och sömn. Jag hade smärta i muskler (främst rygg och nacke) och inflammationer i axlar och knän. Jag var ständigt trött och hade svårt att koncentrera mig.

Idag vet jag att mitt i tiderna dåliga mående grundade sig i en kombination av olika samverkande faktorer. Men den absolut största enskilda faktorn var min kosthållning.

Stora delar av mitt energiintag kom från kolhydrater, socker och sockerliknande mat. Det mesta var näringsfattig och hade högt energiinnehåll. Jag åt mycket rött kött och drack mjölk till nästan varje måltid. Jag mådde skit både fysiskt, andligt och mentalt.

Det blev en stor skillnad på mitt fysiska utseende när jag bytte till antiinflammatorisk kost. Men den största förändringen har skett i mitt allmän- sinnestillstånd.

Mitt liv vände till följd av en lågkolhydratdiet av antiinflammatorisk karaktär. Vad är då hemligheten med antiinflammatorisk mat? Det är helt enkelt att den är naturlig och nyttig. Därför mår man bra av den. Tror du mig inte? Pröva själv, så blir du beviset.

Vill du veta mer om antiinflammatorisk mat? På Nextory kan du lyssna på alla böcker jag nämnde i inlägget. Pröva tjänsten helt gratis i 14 dagar genom att klicka på denna länk.

Läs också: Bryt vanor – 8 tips för varaktiga förändringar

Läs också: Jag gick ner 50 kilo – detta önskar jag att jag visste innan