Bryt vanor – 8 tips för varaktiga förändringar

Att bryta en vana kan vara startskottet för ett helt nytt liv. Jag har gjort stora förändringar i mitt liv och funnit det som fungerar för mig. Jag delar med mig av mina 8 bästa tips för att bryta vanor och få varaktiga förändringar.

Det här året har jag slutat röka, gått ner massor i vikt, börjat meditera dagligen, börjat träna dagligen, minimerat min konsumtion av rött kött, tagit bort alla former av socker och vitt mjöl och inte druckit en droppe alkohol.

Förbättringarna jag ser på alla plan av mitt liv är monumentala. Jag har massor av energi, jag kan koncentrera mig längre, jag sover bättre, jag känner mer smak och lukt, jag är pigg på morgonen, jag har ett lugn i kroppen och jag är glad mycket oftare.

Skillnaden på bara 10 månader med nya, sunda, vanor.

Det må låta extremt att göra så många saker på så kort tid, men det är resultatet av göra en sak i taget, en dag i taget. Det är en mentalitet som ökar chanserna att lyckas många gånger om. Det är också mitt första tips.

Åtta tips för att bryta vanor och få varaktiga resultat

1. Ta en dag i taget

Att besluta ett startdatum och därefter ta en dag i taget har varit en viktig nyckel för mig. När hjärnan eller kroppen ropat har jag svarat ”inte idag, men kanske imorgon”. Att bara behöva oroa sig för den aktuella dagen gör brytandet av vanan enkelt.

Ta också en vana i taget. Det är lätt att falla i fällan att försöka bryta allt samtidigt. Jag tar en sak i taget och väntar minst 21 dagar förrän jag bryter en ny vana. Det kan vara avgörande för framgången att ta det i maklig takt.

2. Använd appar som hjälpmedel

Jag använder mig av lite olika appar som hjälpmedel. Jag räknar dagar med appen Last, som finns tillgänglig för iPhone. Jag betalade 20 kr för fullversionen.

Appen Last använder jag för att räkna dagar. Den ger väl behövlig statistik när man vill känna sig duktig.

Om du gillar att samla dagar på Snap med dina vänner kommer du gilla appen Streaks. Tanken med Streaks är att sträva mot att upprepa valfria handlingar varje dag utan uppehåll och på det sättet samla streaks. Man kan antingen fylla i manuellt när man gjort det man ska göra eller tillåta appen att hämta data från Apple Health. Appen kostar 50 kr och den funkar över familjedelning.

Jag går som besatt igång på att upprepa mina vanor och se ännu en dag fyllas i. Den synkar perfekt med Apple Watch och man kan även få en liten featured-ikon på sitt watch face.

3. Ta hjälp och stöd utifrån

Att få hjälp och stöd är en av de viktigaste byggstenarna i varaktiga förändringar. Jag är med i olika Facebook-grupper där jag ständigt får läsa om andra som gjort stora förändringar. Dagar då det känns jobbigt finns det alltid någon som kan dra upp en (eller som har det värre). Många av mina förändringar har jag också gjort tillsammans med min fästmö, något jag rekommenderar er som har partners. Funkar även lika bra att göra med syskon eller föräldrar.

4. Visualisera slutresultatet

Jag visualiserar mitt slutresultat varje dag. Jag blundar och ser mig själv i en vältränad och muskulös kropp springa ett maraton med lätta, smidiga steg.
För mig är ett maratonlopp det ultimata slutmålet för mina förändringar. Jag har faktiskt satt upp det på min lista över saker att göra 2018. I början på det här året kändes det väldigt osannolikt att jag skulle springa ett maraton men nu när kilona fallit av, andningen kommit åter och energin pirrar i benen känns det inte alls som en omöjlighet.

Till min hjälp för visualiseringen har jag även hängt upp en bild på en vältränad kropp som jag ser varje dag. Jag håller ständigt målet i sikte med kontinuerliga övningar.

Att underskatta visualiseringens effekt har varit dödsstöten i mina många försök genom åren.

5. Använd affirmationer

Jag affirmerar för mig själv varje dag. Jag upprepar fraser som ”jag är vacker”, ”jag är stark”, ”jag klarar allt”. Det känns till en början fånigt, men efter att ha matat det undermedvetna med självsuggestion i några månader tas det tacksamt emot som bekräftelse på sanningen.

Jag och min fästmö brukar leka en lek som vi uppfann under våra morgonpromenader i somras. Vi kallar den föraffirmationsleken”. Den går ut på följande:

Under den första halvan av våra dagliga morgonpromenader får vi inte säga något annat än ”Jag älskar mig själv för att…” och ”Jag är tacksam för att jag är…”.

I början på sommaren kändes det löjligt och vi dämpade oss så fort vi mötte någon, men nu accepterar hjärnan alla påståenden och vi säger gärna högt och tydligt ”jag älskar mig själv för att jag är vacker, stark och modig” så att förbipasserande hör. Våga krossa jante.

Om man inte kommer på något nytt så får man upprepa samma som den andra just sade.

6. Använd en aktivitetsklocka

För mig representerar klockan jag bär ett aktivt liv. Den fungerar som en påminnelse om mina nya vanor och den påminner mig ständigt om att göra det där lilla extra för mitt välmående.

Jag använder numera Apple Watch serie 3 och trivs riktigt bra med den vardagslyx som det innebär.

Det finns många olika aktivitetsklockor ute på marknaden. Jag använder numera Apple Watch, som även synkar med många av de appar jag använder mig av i vardagen.

En inbyggd app jag älskar är ”Breathe”, ett hjälpmedel som påminner en om att ta en minut åt att bara andas och sedan med hjälp av vibrationsmönster visar takt för in- och utandning. Enkelt, men kraftfullt.

Jag har heller inte missat att stänga mina aktivitetsringar en enda dag sedan jag köpte den. Apple Watch anpassar sig efter användaren och strävar hela tiden till att hjälpa en att leva ett mer aktivt liv.

Tomtom Spark 3 får man för under tusenlappen och har allt man behöver för ett aktivare liv.

Men det går att komma undan betydligt mycket billigare än Apple. I början av året använde jag mig av TomTom Spark 3. Jag har sett att man få den för mindre än 900 kr och är kanske den mest prisvärda aktivitetsklockan på marknaden.

Spark 3 har bra batteritid och kan med fördel användas över natten för att få statistik över sömn och vilopuls.

Enda funktionen jag saknar hos Spark 3 är att den inte ger påminnelser om att man bör ställa sig upp och sträcka på benen när man suttit för länge, men det kanske kommer i någon uppdatering. Annars innehåller den allt man kan tänkas behöva.

Till vänster statistik från Apple Watch och till höger statistik från TomTom Spark för samma promenadväg fast vid olika tillfällen. Informationen man får från klockorna är i princip likvärdig men TomToms app ger djupare insyn och mer valfrihet för att jämföra olika parametrar, något jag uppskattar.

7. Ersätt vanorna med bättre

När man bryter en gammal vana lämnar man plats för en ny! Det kan vara något man tillämpar när den gamla vanan knackar på dörren. När jag slutade röka började jag dricka ett glas vatten istället för att ta en cigg. Det har resulterat i att jag nu varje dag får i mig så mycket vatten kroppen behöver och jag känner av många hälsofördelar såsom mindre värk och bättre hy. Hellre ständigt kissnödig än ständigt uttorkad.

En fälla för många som just slutar röka är att byta ut cigaretter mot godis. Ingenting jag rekommenderar. Istället kan man byta ut cigg mot armhävningar och använda Streaks!

8. Skriv tacksamhetslistor

Jag har redan snuddat in på det här med tacksamhet då jag beskrev min och Cajsas affirmationslek. Tacksamhet är grogrunden till lycka.

Att göra tacksamhetslistor skapar positiva och varma känslor och är en otroligt kraftfull andlig övning.

Mitt förslag är att dagligen skriva en tacksamhetslista med 10 punkter som du sedan mailar till en kompis, som också skickar sin tacksamhetslista till dig. På det sättet påminner ni varandra och får känna glädje i den den andras lista.

Det går även att skapa en mailtråd med flera vänner eller bara skriva listorna som en anteckning i telefonen.

Huvudsaken är att man kan gå tillbaks och läsa hur många saker man har att vara tacksam för.

Exempel:

Idag är jag tacksam för:
1. Att jag är en icke-rökare.
2. Att jag steg upp tidigt.
3. Att jag fick ett fint SMS från mamma.
4. Att jag har en hälsosam livsstil.
5. Att jag har Cajsa i mitt liv.
6. Att just du läser detta.
7. Att du log när du insåg att punkt 6 var till dig.

Om du tillämpar dessa 8 punkter är det nästan garanterat att du kommer att lyckas med dina nya vanor.

Det är alltid jobbigt i början, det är liksom meningen. Men är man uthärdlig får man ett härligt momentum och innan man vet ordet av är man en ny människa!

Lycka till med dina nya, sunda vanor. Du klarar det!

Om du fann detta inlägg hjälpsamt får du gärna dela det i ditt flöde.

Följ mig på Instagram för aviseringar om fler inlägg.

5 thoughts on “Bryt vanor – 8 tips för varaktiga förändringar”

  1. Well wroten☺But foremost, As someone we know so wisely put it”, If you do what you’ve allways done. You get what you allways get
    Happy for your transform
    D:
    W.

  2. Vad härligt Jannik! Vad glad jag blir, också inspirerad att fortsätta mina egna sunda val med lite uppdatering. Fan vad du är bra ?

Comments are closed.