Förstoppning fiberhusk

Förstoppad av fiberhusk – bakslaget från LCHF-baket

Det tog två år på LCHF förrän jag anammade möjligheten att avnjuta bröd. Men detta kom med digra konsekvenser då jag den hårda vägen fick lära mig att fiberhusk kan orsaka förstoppning.

Intet ont anande bakade jag och Cajsa ihop dietdoktorns mest populära recept. Vi hade då ingen aning om sambandet mellan dessa fantastiska små LCHF-frallor och förstoppning.

Förstoppning fiberhusk
LCHF-frallor med fiberhusk och mandelmjöl före ugnen.

Förstoppning av fiberhusk

Efter att i två dagar i rad inmundigat dessa härligheter drabbades vi båda totalstopp i systemet. Efter att vi gått igenom de senaste dagarnas mat kunde vi konstatera sambandet mellan fiberhusk och förstoppning.

Det började på morgonen med ett subtilt magknip som höll sig igenom dagen. Det kändes som att det var lägesberoende då det knep mera när jag låg på sida än på rygg.

Förstoppning fiberhusk
LCHF-frallor efter. Smakade gott, men ledde tyvärr till mindre behagliga konsekvenser.

Efter middagen kunde jag konstatera att något var fel eftersom magen då var mer svullen än den någonsin varit. Jag såg ut att vara gravid.

Fiberhusk vid förstoppning

På nätet läser jag att fiberhusk kan hjälpa vid förstoppning men uppenbarligen kan “överdriven konsumtion” (2,5 msk fördelat på två dagar i mitt fall) leda till förödande konsekvenser för tarmen.

Förstoppning fiberhusk
Ett hemmaexperiment med fiberhusk. En tesked och lite mjölk. Denna massa kan inte vara lätt för en ovan mage att bearbeta.

Kan man baka LCHF-frallor utan att få förstoppning? Ja, det bör man ju kunna. Första gången jag gjorde det så bakade jag på halva receptet och åt hälften. Jag fick således i mig 0,75 msk fiberhusk utan förstoppning.

Kanske kan jag i framtiden avnjuta dessa underbara frallor med fiberhusk utan att bli förstoppad. Jag vet med säkerhet att jag kommer att ta det lugnare när jag väl vågar mig på det.

Till den som läser detta ledsamma inlägg vill jag ändå rekommendera dessa frallor varmt. Men ät inte för många – och drick mycket vatten.

Läs också: Jag gick ner 50 kilo – detta önskar jag att jag visste innan

Läs också: Bryt vanor – 8 tips för varaktiga förändringar