Hur periodisk fasta förändrade mitt liv

Jag har genom åren plöjt igenom alla möjliga olika dieter, kostscheman och livsstilar i jakten på något som fungerar. Till sist hittade något som passar mig bra både i syftet att gå ner i vikt, men också att behålla den tappade vikten: Periodisk fasta.

Fasta är för många ett negativt laddat ord och ligger nära sammankopplat med hunger och kurrande mage. Det var det åtminstone för mig då jag prövade en längre fasta första gången 2013.

Vad är fasta?

Fasta är den tid som går mellan måltider. Det innebär att all den tid som vi inte aktivt äter per definition är fasta. Det vill säga större delen av dygnet.

Det konstiga engelska ordet ”breakfast” betyder på svenska “bryta fasta”, för det är ju precis det vi gör när vi äter frukost.

För många ute i världen är fasta en form av andlig eller religös rit som anses vara renande. Jag förstår varför fasta uppstått som andlig övning då längre perioder av fasta verkligen för en närmare jorden.

Men även om jag två-tre gånger per år gör längre perioder av fasta är det jag vill prata om i dag periodisk fasta.

Ökad fettförbränning

Jag fick första gången höra om periodisk fasta av min pappa som rekommenderade ätfönster om 8 timmar och fasta om 16. Jag fattade inte grejen.

– Det är enkelt, du skippar frukost och äter alla dina tre måltider mellan 12.00 och 20.00. På det sättet kan du fortsätta med stora portioner och slippa laga frukost, sade han till mig när han sålde in det.

Fördomar som att jag ”aldrig skulle klara mig utan frukost” och att ”tre portioner på 8 timmar är för mycket” höll mig ifrån det i över ett år.

När min PT Anton nämnde att jag kan lägga upp mitt dagliga intag precis hur jag vill och i förbifarten nämnde periodisk fasta kände jag att det nog är värt en chans.

Fördelar med periodisk fasta

Den största fördelen med periodisk är att kroppen får vila. När man inte äter på 16 timmar så ger man kroppens inre organ möjlighet att ta det lite lugnt. Detta är speciellt gynnsamt för magen.

En annan fördel är den ökade förbränningen. När det kommer till fettförbränning har kroppen, enkelt förklarat, endast två lägen: Fettförbränning eller fettlagring.

När man fastar fler timmar ökar man den totala tiden kroppen effektivt bränner fett, vilket ofta resulterar i viktnedgång.

Det absolut bästa, enligt egna preferenser, är att slippa stressa med frukost. Det har varit ett skänk från ovan. Bara tanken på att stå och stressa i kalsonger med en stekpanna i ena handen och hårspray i den andra får mig deprimerad.

Om man vill få snabb viktnedgång men ändå få i sig stora portioner är periodisk fasta ett utmärkt grepp. Detta är utmärkt för de som tränar hårt och vill äta mycket.

Ingen frukost på flera månader

I början, de första veckorna, var hungern på morgonen rätt tuff men kunde lätt botas med rikliga mängder vatten och kaffe utan mjölk. Men redan efter två veckor började det bli bättre.

I början märkte jag hur kalla mina händer och fötter blev timmarna innan lunch – ett tecken på hög förbränning. Men även detta gick över.

Nu efter snart fem månader har min kropp vant sig så pass mycket att jag helt utan problem kan dra av ett ordentligt gympass och ändå vara pigg och alert på jobbet fram till lunch.

Periodisk fasta är ingen anledning till att inte kunna dra av ett ordentligt morgonpass på gymmet. Efter några veckor var min kropp van och nu går det som en dans.

Att ålägga sin fasta från morgon till eftermiddag funkar också, men då finns risken att man får sitta och förklara för folk i olika situationer varför man den närmsta halvtimmen sja sitta och titta på när de äter.

Då det i normala fall sällan uppstår situationer som gör att det blir konstigt att inte äta frukost är periodisk fasta hållbart i längden.

Periodisk fasta är ingen diet utan snarare ett tidsschema och det är ingenting man behöver göra, förutom att strunta i frukosten och se till att inte äta på kvällen.

De enkla idéerna är oftast de bästa.

På Tyngre.se kan du läsa en ingående artikel om periodisk fasta.

För att få aviseringar om fler blogginlägg, följ mig på Instagram.

Känner du någon som du tror att skulle må bra av periodisk fasta? Dela isåfall gärna detta inlägg så att också de får läsa om metoden!