Recept: Jannik och Cajsas antiinflammatoriska LCHF smoothie

Att få i sig tillräckligt med grönsaker är en viktig nyckel till ett hälsosamt liv. Men jag har aldrig tyckt om att trycka i mig en hel tallrik av dem. Denna goda antiinflammatoriska LCHF-smoothie är lösningen.

Sponsrat samarbete: Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Gymgrossisten och Tretti.se

Alla vet att det är viktigt att få i sig vitaminer och antioxidanter och ibland kan det vara frestande att tro att allt detta kan lösas genom tabletter. Tyvärr är det lite för enkelt för att kunna fungera till hundra procent.

För att bakteriefloran i tarmen ska kunna dra maximal nytta av allt det goda och antiinflammatoriska som finns i grönsaker hjälper det om de får transporteras ner till tjocktarmen i sina naturliga, för tunntarmen svårlösliga, fiber. Lösningen på detta: Smoothie.

Min brors 10-månaders, Alicia, bangar inte på en grön smoothie.

Recept: LCHF smoothie

Livsmedelsverket rekommenderar vuxna att äta minst 500 gram grönsaker och frukt om dagen. Enligt denna studie rekommenderas 800 gram om dagen.

Men för de, som precis som jag, tycker att det är jobbigt att gnaga i sig nästan ett kilo grönsaker om dagen kan nog denna underbart goda och antiinflammatoriska LCHF smoothie vara till hjälp.

Det är svårt för mig att laga en smoothie i mammas kök utan att min brors 2-åring Albin också vill ha ett glas. Så god är den.

Jag lagar en varje morgon och sparar den i glasflaskor och dricker den under mitt ätfönster. Den är stor, mättande och innehåller mycket av det kroppen behöver. När den är smaksatt är den dessutom riktigt god.

Fibrerna från denna dagliga LCHF smoothie är min största källa till kolhydrater. Jag berikar den även med flertalet antiinflammatoriska kryddor.

Hemliga smaksättningen: Isolat

Avokado och chia gör att smoothien får en härligt slät och krämig konsistens. Om man blundar när man dricker den kan man till smaken tro att det är en milkshake. Jag skämtar inte.

Det är på grund av att jag använder ett speciellt Amerikanskt proteinisolat från Scitec Nutrition. Jag använder just det eftersom det innehåller enbart protein. Nästan alla proteinpulver på marknaden innehåller massor med socker. Detta isolat har dessutom en intensiv smak och ger därför smak och verkar sötande.

Här kan du läsa om skillnaden mellan vanligt proteinpulver och isolat.

Scitecs Zero Carb Isogreat är en av få helt kolhydrat- och fettfria proteinisolat på marknaden. Jag använder denna i min smoothie och den ger en fantastisk smak och balanserad sötning.

Jannik och Cajsas antiinflammatoriska LCHF smoothie

Jannik och Cajsas antiinflammatoriska LCHF smoothie

Näringsinnehåll (ca 1 liter)

Kcal: 497

Fett: 46%
Protein: 42%
Kolhydrater: 13%

Protein: 48,7 g
Kolhydrater: 14,7 g
Fett: 23,7 g (mättat: 4,3 / omättat 19,7)

För att laga denna LCHF smoothie behöver du:

 • 150 g broccoli
 • 150 g bladspenat
 • 1 normalstor avokado (cirka 105 g utan kärna och skal)
 • 20 g chiafrön
 • 3 g spirulina
 • 25 g Scitec Nutrition whey isolate (valfri smak, jordgubb är vår favorit)
 • 0,5 – 0,75 liter vatten (jag brukar börja med 0,5 och tillsätter vid behov mer)

Kryddor:

 • Kanel (ceylonkanel ännu bättre)
 • Svartpeppar
 • Salt
 • Kardemumma
 • Ej obligatorisk*: Ingefära (pulver eller naturlig form, påverkar kolhydratinnehållet)
 • Ej obligatorisk*: Gurkmeja (förstör ((enligt mig)) smaken och förändrar färgen från grön till konstigt orange)

LCHF smoothie, gör så här:

Om grönsakerna är färska eller frysta gör ingen skillnad i nyttighet. Det enda som skiljer är hållbarheten och priset. Jag använder alltid frysta grönsaker.

Jag börjar med att lägga bladspenat i botten. Därefter lägger jag i broccoli och övriga ingredienser och kryddor.

Jag använder en Wilfa-mixer som är helt fantastiskt bra. Jag kör ingredienserna i mixern cirka 3 minuter.

Om mixern börjar varva och skrika (vilket den gör ibland) löser jag det enkelt genom att tillsätta lite extra vatten. När den är klar: drick direkt med sugrör, häll i ett glas, häll på flaska eller ställ i kylskåpet.

Den perfekta LCHF smoothien

Min stora besatthet cirkulerar kring att få denna LCHF smoothie att bli exakt en liter för att få plats i en 1-liters flaska. Konsistensen kan då bli aningen tjock. Dessa ingredienser klarar lätt av 0,75 liter vatten utan att bli tunn.

*Som du kanske noterade i ingredienserna så finns ingefära och gurkmeja med. Dessa eftersom de är extremt nyttiga att få i sig. Cajsa har det i sin. Jag gillar det inte då det tar över smaken.

För att få i mig dessa två antiingflammatoriska rötter tar jag istället WellAware gurmkeja- & ingefärskapslar. Tre på morgonen och tre på kvällen.

Bra mixer en smart investering

För att klara av att mala ner alla ingredienser snabbt behövs en vettig mixer. Jag har erfarenhet av flera olika modeller och enligt mig är Wilfa den bästa tillverkaren.

Det är lätt att falla för frestelsen att köpa en billig mixer, men det resulterar allt som oftast i att man står där med en halvklar sörja som måste hällas ut. De billiga mixrarna går ofta sönder lätt. Jag har fått lära mig den hårda vägen att det är värt att lägga två tusenlappar på en mixer.

Min rekommendation av mixer:

Mixer för smoothie
Detta är min rekommendation på en bra mixer.

Jag rekommenderar WILFA PB-1600S Power Crush, Mixer (1.600 watt) som kostar 1.997 SEK. Denna robusta mixer är inte billig men klarar det mesta och lär hålla i flera år. En bonus är att den klarar av att laga t.ex jordnöts- och mandelsmör.

Lycka till med din smoothie 🙂