Lura hjärnan och få mer energi i vintermörkret

Jag tillhör den del av befolkningen som blir slö under vinterhalvåret. Dagarnas korthet gör att livet känns allmänt dystert. Den här vintern har dock passerat nästintill smärtfritt. Tack vare en enkel lösning ser jag enorm skillnad och känner mig piggare än någonsin.

Hjärnans signalsubstanser melatonin och serotonin styr sömn respektive sinnesstämningar och dess utsöndring i kroppen regleras av bland annat dagsljus. En mörk vinter och för lite exponering för dagsljus kan således påverka balanserna av signalsubstanserna och göra oss nedstämda och resultera i sömnrubbningar och andra depressiva symptom.

Lura hjärnan med ljus

Genom att tillföra dagsljus på artificiell väg kan vi påverka dessa substanser och därigenom känna oss mer pigga och alerta trots årstiden. Det behöver inte ens vara dyrt.

I mer än tre månader har jag dagligen suttit minst 30 minuter om dagen med en dagsljuslampa tidigt på morgonen. Redan efter två veckor kände jag en enorm skillnad.

Jag har inte gjort det mer komplicerat än att jag ställer den bredvid datorn när jag sitter och jobbar eller läser. Med jämna mellanrum tittar jag rakt in i den. Jag har noterat att jag får ut bäst effekt om jag använder den under de tidiga morgontimmarna, helst någon gång mellan sex och åtta. Redan efter 15-20 minuter känner jag mig piggare och mer alert. De få dagar jag missat att sitta med den före lunch känns det tydligt på energinivåerna.

Vilken dagsljuslampa är bäst?

Det händer att jag tar med mig lampan till gymmet och har den framför mig på löpbandet. Det har en tendens att dra lite undrande blickar men stör knappast någon. Jag har också testat att meditera liggande med den på pannan. Då har jag lekt att jag ligger på en varm sandstrand någonstans. Eftersom det är LED genereras bara en obetydlig mängd värme, så någon risk att bränna nosen finns inte.

Lampan jag använder är av budgetmärket Beurer och kostade mig under 600 kr på Elgiganten. Den ger ett starkt ljus på 10.000 lux och påminner både till storlek och design om en iPad. Den har ett litet stativ så att man kan ställa den både liggande och stående och den kommer med en ficka man kan transportera den i.

Det enda jag egentligen saknar är batteridrift. Nu blir man tvungen att koppla i den till väggen vilket kan vara lite drygt om man reser. Men det går säkerligen att kasta på någon tusenlapp och hitta en dagsljuslampa som kan drivas på batterier.

Bästa dagsljuslampan

Denna modell är väldigt enkel och plastig. Med tanke på vilken effekten det ändå har gjort i mitt liv genom daglig användning måste jag säga att jag är nöjd med priset. Skulle jag vetat att en dagsljuslampa kunde göra sådan skillnad i mitt liv skulle jag ha unnat mig en lite dyrare direkt. Den här från Philips till exempel. Liten och nätt.

Som en liten bonus fann jag även en annan användning för lampan som många säkert kan uppskatta. Den funkar nämligen alldeles utmärkt som selfie-ljus. Genom att eliminera skuggor i ansiktet får den dina hundfiltersnappar att se ut som riktiga studiobilder. Jag vet inte vad som är bäst; det, eller det faktum att jag aldrig varit så pigg under vinterhalvåret förut.