Min intervju med Steve Aoki

Trots sin familjs miljonärsbakgrund fick han lov att själv bygga sin framgång med två tomma händer. Han kallas för ”världens hårdast arbetande DJ” och fick förra året en egen Netflix-dokumentär. BAWS har träffat Steve Aoki för att prata om framgång, pengar och tårtkastning.

Vi befinner oss inne på ett hotellrum på Berns sjätte våning. Från fönstren ser vi Norrmalms taktoppar resa sig mot en gråmulen himmel. Det är juni och ikväll börjar Summerburst 2017.
Det är tidigt på eftermiddagen och in i rummet kommer en trött men glad Steve Aoki en halvtimme efter utsatt tid. Senare på kvällen ska han göra en av sina omtalade liveshower på Gärdet inför tusentals applåderande besökare.
Vi slår oss ner i soffan och inleder samtalet med att prata det som kanske kännetecknar den amerikanske superstjärnan mest: hans intensiva turnerande.
Före han drog ner på tempot kunde Steve Aoki göra över 300 spelningar på ett år. Något som gjort att vissa väljer att kalla honom för ”världens hårdast arbetande DJ”.
Nu för tiden gör han ”bara” 260 spelningar per år men det innebär fortfarande konstant resande.

Influerad av svenska producenter

Är vägen ditt hem?
– Att se vägen som ett hem är en väldigt viktig del av den mentala inställningen, för om man ser vägen som en semester så överlever man inte länge. Jag har alltid accepterat att jag hör hemma på vägen, säger Steve Aoki.
– Jag har alltid spelat i band och när jag var yngre gjorde vi allt för att kunna fortsätta turnera. Vi kunde sova precis var som helst. Smutsiga källare, i bilar på parkeringsplatser. Den situationen jag har idag när jag sover på ett golv i en flygplats är inte ens i närheten av så hemskt som det var förut. När man är så trött klagar man heller inte på situationen, man bara sover.
Steve berättar om sin relation till Sverige och att hans första spelning i landet var här på Berns. Han sparar inte på sin beröm och uttrycker stor beundran för svensk musik.
– Max Martin är den viktigaste producenten i musik någonsin, punkt. Jag minns när jag träffade honom på Grammisgalan. Jag blev mer star struck än med någon annan. Max är väldigt ödmjuk för att vara den som skrivit de viktigaste och mest inflytelserika musikstyckena i vår generation, säger han.

Jannik Svensson intervjuar Steve Aoki på Berns i Stockholm
Jannik Svensson & Steve Aoki

Nya album och klädmärke

Trots den höga frekvensen av spelningar hinner han ändå producera och spela in nya låtar. De senaste två åren har Aoki samarbetat med många olika artister inför sitt kommande album Neon Future III, ett projekt som oväntat mynnade ut i ännu ett konceptalbum: Kolony.
Steve Aoki beskriver den musikaliska skapandeprocessen i studiomiljö som att gemensamt måla en tavla där inspiration, tillgängliga referenser och humör är färgerna.
– Genom att vara i studion med olika rappare och hip hop-artister tillkom ett album som handlar om mentaliteten att jobba med så många olika personer, säger han.
För Steve Aoki handlar musikskapandet mycket om att fånga in en stund i tiden och göra den till tidlös konst.
Långt före succén framför publiken drev han skivbolaget Dim Mak, som nu också ger ut kläder. Något han inte är helt obekant med sedan barnsben.
– Jag växte upp med att trycka egna bandtröjor. Det var en av de första sakerna man gjorde när man startade nytt band, berättar han.
Dim Mak Collection är inne på sin fjärde kollektion.
– De första tre kollektionerna gjorde jag tillsammans med ett partnerföretag i Japan. Där jobbade jag med ett designteam som verkligen lät mig fokusera på material och som hjälpte mig skapa passformen. Jag har varit involverad i alla stadier och lärt mig otroligt mycket. Inför den fjärde kollektionen valde jag att göra allt i Amerika.

Livet som entreprenör

Steve är son till restaurangmiljonären Rocky Aoki som gick bort 2008. Trots sina framgångar under livet stöttade han inte Steve ekonomiskt mer än att betala halva hans utbildning. Något pappans tough love-metod istället gav honom var djupa insikter inom branding och marknadsföring. Steve har en ödmjuk syn på affärer och är noga med att understryka hur mycket värde han ser i gemenskap framför pengar.
– Det som är viktigt för mig är att få dela och knyta samman folk i det jag är passionerad av. Så vare sig det handlar om att skapa en produkt eller jobba med min välgörenhetsstiftelse (Aoki Foundation reds.anm), så vill jag dela med mig och knyta samman folk. Jag är inte säker på att det gör mig till en entreprenör, säger han.
– Entreprenörer pratar alltid om tidsplaner. De väntar på dagen de får sälja och de vill sälja för mer än vad de investerade. Jag ser det inte så. Det är inte viktigt för mig hur mycket jag kan sälja min verksamhet för, jag räknar det i emotionellt värde. Jag vill tiodubbla det emotionella värdet. Jag vill vara en entreprenör i den emotionella andan, berättar han när vi pratar om entreprenörskap.
När vi börjar prata om hållbarhet och högre syfte i företagande glider vi in på entreprenören Elon Musk, som bland annat driver privata rymdföretaget Space X, Tesla Motors och SolarCity.
– Elon Musk är en av mina hjältar. Men det handlar inte om hur mycket pengar de tjänar, utan mer om vad de väljer att lägga sin tid på. Han väljer att lägga ner sin tid på att göra hus självförsörjande med solenergi och skickar ut folk ut i rymden.

Ett högre syfte

I allt Steve gör vill han att det ska finnas ett högre syfte. Han menar att musiken är det verktyg han valt eftersom det är det han kan.
– Jag växte upp med att skapa musik med olika instrument. Nu har jag jobbat på att lära mig hur jag kan göra hela processen ensam, bakom en laptop. Med det verktyget försöker jag bygga en plattform som kan föra samman människor.

Jannik Svensson intervjuar Steve Aoki
Vi träffade Steve Aoki på Berns i Stockolm

Kan du beskriva känslan av att ha tusentals människor framför dig på scenen?
– Det är från scenen jag får se slutresultatet av mitt jobb. Det är en storslagen känsla att få se så många sjunga med till det jag jobbat så hårt med i en studio. Många producenter får aldrig uppleva det själva. Jag är verkligen lyckligt lottad som får vara del av hela processen från skapandet ända fram till scenen.

Visste du att det var möjligt för dig att uppnå detta?
– Jag förstod det när jag spelade en betald spelning i Albuquerque och såg att sex personer sjöng med och kunde mina texter.

Visualiserade du denna framgång före det hände?
– Jag visualiserade aldrig att jag stod framför 10.00-20.000 människor. Vem jag än spelar inför och hur många det än är i publiken vill jag skapa den bästa upplevelsen jag kan. Jag vill inte dyka upp med massor av attityd och visualisera mer och mer tillväxt.

Har du begär efter framgång?
– Jag vill lyckas med att föra samman folk på det emotionella planet. Om man lyckas med det så når man framgång.

Händer det att du slås av bluffsyndrom?
– Jag tänker inte på det som bluffsyndrom. Det finns två sätt att se på det. Ena har med uppmärksamhet att göra. Drömmen är ju att alla ska sjunga med i ens sång. Men det händer inte alltid. När det är så gäller det att hålla förväntningarna nere och inse att det kanske inte blir så nästa gång. Man kan inte lägga sina värderingar där, det är klokare att lägga det i något som är stabilt. Då kan man överleva genom upp- och nedgång. Det kommer alltid en nedgång. Man kan inte alltid vara på topp.

Tårtan och liveshowen

Det är bara några timmar kvar tills Steve Aoki ska göra sin påkostade scenshow på Gärdet, en scenshow som blivit känd för sina ovanliga inslag där tio lyckliga besökare får ta del av det stora nöjet att få en tårta i ansiktet.
– Musiken kan man lyssna på var som helst men bästa sättet att uppleva Steve Aoki är live. Den största upplevelsen för mig är att få vara en del av det.

Hur ofta ändrar du på din scenshow?
– Den ändras gradvis. Sen anpassar jag den till världens olika publiker. Det som funkar i USA är inte alltid självklart att fungerar i Sverige.

Har du alltid med dig tårta?
– Vart jag än åker. Folk runtom i hela världen älskar tårtan.

Hur många har du kastat tårta på?
– Det blir antagligen runt 12.000 stycken, enkelt räknat.

Var bakas tårtan?
– På mina hotellrum finns det ugnar. Jag tar på mig en kockhatt och står där och bakar. Kastar in lite ekologiska ingredienser, specialiteter från alla olika länder jag besöker. Lite svensk krydda. Sen står jag och bakar som fan, säger Steve och skrattar.

Skriven för och publicerad på Baws.se