Så kommer jag att minnas Tim Bergling

Det är den varmaste aprildagen på 18 år. Uteserveringarnas stolar har kommit fram och Stockholmarnas jackor har tagits av. Tjugo över sju på kvällen börjar flasharna trilla in i folks telefoner: ”Tim Bergling, känd som Avicii, är död”.

Många minns exakt vad de gjorde när de fick höra nyheten om att Elvis hade dött. Det samma gäller också musiker som exempelvis Kurt Cobain och Michael Jackson. Personer som berört oss på djupet.

Dessa minnen kallas på engelska för ”flashbulb memories” och kopplas till händelser som berör oss djupt på det emotionella planet. Man brukar oftast prata om dessa minnen i kontexter som exempelvis 9/11, Estoniakatastrofen eller mordet på Olof Palme.

Minnen från förr

Jag har på känn att mitt starkaste minne från den varmaste aprildagen på 18 år för evigt kommer att vara kopplat till de chockerade ansiktena jag såg längs Götgatan när vi alla nåddes av nyheten att en man av tiden och en av världens bästa musikproducenter lämnat oss.

Ett flashbulb memory.

Under min promenad från Skanstull upp till Slussen hann dussintals minnen sköljas genom mitt medvetande. Jag minns lösryckta sekvenser från ungdomens förälskelse och spänning kopplade till tonerna från Aviciis musik.

Gamla sommarminnen kommer över mig. Jag minns skratt, festligheter, ungdom och frihet.

Jag minns sena, klibbiga, nätter. Varma stränder, kalla drycker och spännande människor.

Minnen som tycks ha vilat väcks till liv.

Våren 2011 när Filip spelade Levels för mig, låten som öppnade upp mina ögon för den elektroniska dansmusiken och som skjutsade in mig på en ny bana i livet.

Samtidigt är det så svårt att förstå. Jag passerar en kvinna på en uteservering som chockerat utbrister ”Avicii är död”.

Jag smakar på orden. Det känns så makabert. Det kan inte vara sant.

Inspirerade miljoner

Jag tänker på hur Aviciis musik gått som en röd tråd genom mitt yrkesliv och hur jag själv påverkats av honom.

Jag minns vintern 2013 när satt jag på Scandic Park i Stockholm och gjorde en intervju med Jeremy Ölander. Han pratade om Tim som en av sina stora förebilder.

Efter min intervju med Steve Aoki förra sommaren nämndes Tims namn som en av de främsta i världen.

I dag ser vi hur musiker runtom hela klotet skickar sina hyllningar till Sveriges nytända stjärna.

Med sin lysande kreativitet förändrade Tim Bergling en hel genre inom elektronisk dansmusik och hans toner kommer att fortsätta vara en del av en hel generations minnen.

En av världens främsta nutida kompositörer har lämnat jorden vid bara 28 års ålder.

På samma sätt som solen i går lyste extra starkt över Sverige lyste den alltid extra starkt på Avicii.

Så kommer jag att minnas Tim Bergling.

Vila i frid.