Så lätt tjänar makteliten pengar på att provocera dig

Hur kommer det sig att en person som Donald Trump kan bli en av världens mäktigaste män när han dagligen ordbajsar konstigheter på Twitter? I detta inlägg kommer jag att blottlägga den enkla metoden som vem som helst kan använda för att nå framgång och tjäna pengar.

Jag lyckades ta mig igenom hela Donald Trumps valmaskin utan att en enda gång bli upprörd. Jag klarade av att hålla is i magen trots alla dumheter han twittrat ur sig. Varför då? Jo, för att jag vet vad han gör och varför han gör det.

Djärv teknik som lurar många

Att provocera fram diskussioner är i sig ingenting nytt. Det är ett effektivt verktyg som har använts i alla tider för att blåsa igång debatter i media och runt köksborden. Men att provocera har aldrig varit så slagkraftigt som det är idag tack vare sociala medier.

Det finns en subtil form av provokation som använts smidigt av kända svenskar på olika sätt och mogenhetsgrad. Allt från Jockiboi som bajsat i TV till Gudrun Schyman som eldat pengar i Almedalen. Det som gör detta verktyg så starkt är att det alltid fungerar vare sig det är pengar eller makt man är ute efter.

Donald Trump är det mest briljanta exemplet på att denna metod troligtvis är en av de billigaste och bästa om man vill nå ut med sitt budskap till en stor publik. Anledningen till att Donald Trump vann valet, att Jockiboi är miljonär och att Gudrun Schyman är så mäktig är för att de förstår någonting som andra missar.

Vad är det då vi missar? Vad är hemligheten?

Algoritmer som styrs av känslor

Våra sociala flöden styrs av algoritmer där ett inläggs spridning baserar sig på hur stor interaktion inlägget får. Det är alltså hur stor diskussion som inlägget skapar som bestämmer hur stor spridning det får.

Hemligheten är alltså att trigga en diskussion genom att avvika från normen och trycka på folks knappar. Känslor skapar reaktioner och på det sättet kan man genom att trigga folk manipulera dem till att göra reklam för ens egen karaktär i deras flöden. Som bekant så är all publicitet bra publicitet.

Kalla det för manipulation eller kalla det för provokation, men att medvetet använda och kanalisera fenomenet medvetet i sociala medier kallas för talktrigging.

Begreppet namngavs första gången av etnologen Bobbo Sundgren som blivit ökänd på LinkedIn efter senaste halvårets experiment där han i sin framfart tryckt på många influencers ömma knappar och startat otaliga diskussioner.

Många misskrediterar och avfärdar Bobbo Sundgren som ett troll och menar att talktrigging är ett sätt att rida på andras varumärken. Men om man ser förbi provokationerna och lyssnar på budskapet så verkar det som att han har förfinat en metod som universellt kan tillämpas i all form av marknadsföring.

Känd hemlighet sedan länge

Framgångsrika människor runtom i hela världen använder metoden och når höga politiska ämbeten, berör miljontals människor och badar i pengar. Det får åtminstone mig att dra öronen åt mig.

Under mer än två år ska Bobbo Sundgren, enligt egen utsago, ha samlat in statistik om hur folk reagerar på vissa retoriska grepp och kan därför idag lära ut en metod där företag kan dra in över tio tusentals visningar via videos och inlägg på Facebook och LinkedIn.

Vad är då bästa sättet att värja sig för talktrigging? Kanske är det bara så enkelt som att skaka på huvudet och säga som Strindberg en gång sade: ”Det är synd om människorna.”