Jannik Svensson 100böcker

Utmaningen: Läsa 100 böcker på ett år

Det är rimligt att anta att Microsoft-grundaren och miljardären Bill Gates har en del att stå i. Hur kan det ändå komma sig att han hinner läsa 50 böcker per år? Hans anledning: ”Läsning är viktig”. Jag ville se om det var möjligt för mig att också göra det så jag tog mig ann utmaningen. Men istället för att läsa 50 böcker blev det 100. Här är metoderna jag använde mig av.

Sponsrat samarbete: Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Nextory.

Det finns många fördelar med att läsa mycket, det vet nog de allra flesta. Men jag hade verkligen ingen aning om hur livet kan förändras av att ständigt fylla på huvudet med ny information.

Jag bestämde mig för att läsa 100 böcker på ett år.

Jag läste 100 böcker på ett år

Under det gångna året har jag läst allt från böcker om träning, till fysik, ledarskap, biografier, motivation, andlighet, historia och hälsa. Det finns egentligen bara en sak som är gemensamt för dessa spridda kategorier och det är att alla är facklitterära. Jag valde med två undantag bort fiktiva böcker.

Sikta mot stjärnorna så når du trädtopparna

Bakgrunden till denna utmaning var att jag och min fästmö bestämde oss för att börja läsa mer. Vi fick idén om att vi som nyårslöfte kunde sätta upp att vi, precis som Bill Gates, skulle läsa 50 böcker under året.

Då jag av erfarenhet vet att det alltid lönar sig att ta höjd tänkte jag att vi lika gärna kunde sätta målet till det dubbla. Vi resonerade ihop att det då kanske skulle leda till att vi kanske läste 60 böcker och att det skulle göra att vi i slutändan läste mer än de 50 vi först hade bestämt oss för. När jag under sommarsemestern började räkna på antalet böcker jag läst dittills konsumerat insåg jag att jag redan hade nått 50. Det var då jag förstod att det var fullt möjligt att ta 100.

50 böcker var ett nyårslöfte, men för att säkra att jag nådde det dubblade jag det till 100. I slutändan visade det sig att jag klarade 100.

Lista: 5 lärdomar från #100böcker

1. Allmänbildning

Det första jag märkte var ökad allmänbildning och bredden på diskussioner jag kunde ge mig in i. Att läsa mycket gjorde det möjligt för mig att närma mig diskussioner om ämnen jag aldrig annars skulle kunnat ha deltagit i. Effekten av detta har gjort att jag hamnat i många konversationer som utmanat min världsbild och hjälpt mig att växa som person.

2. Språklig utveckling

Ett annat område jag ser att denna utmaning fått att blomstra är den språkliga utvecklingen. Inte minst mitt modersmål utan också min engelska. Ungefär 80% av materialet jag under året konsumerat har varit på engelska. Då jag ville utvecklas i min engelska såg jag detta som en bra chans. Oavsett vilket språk jag läst på på har jag inkorporerat vanan att alltid stanna upp, skriva ner och slå upp ord jag inte förstår.

3. Världsbild

Det som är mest fascinerande med 100-böcker-upplevelsen är det faktum att jag på kort tid fått uppleva 100 så otroligt olika sätt att se världen. Alla människor upplever världen olika och är oftast begränsade till att att beskriva den ur sitt eget perspektiv. Att få dyka huvudstupa in i så många författares olika världar är något som verkligen utvidgat min egen.

En av de sakerna jag uppskattat mest är att utvidga min värld så mycket.

4. Universella sanningar

Denna punkt är lite abstrakt och handlar om att jag upptäckt något som jag vill kalla för universella sanningar. Det är till exempel händelseförlopp, fenomen, effekter eller slutsatser som folk på olika sätt konstaterar eller upplever – oberoende av varandra. Det bästa exemplet jag kan ge är slutsatsen att ”allting är ett”. Jag har stött på detta hos författare inom alla kategorier, från olika tidsepoker och kulturer. Dessa sanningar är med våra sinnen svårgreppade och inte enkla att förklara, utan måste upplevas eller kännas. Som en varelse med känslor kan jag i alla fall konstatera att det känns stort att få ta del av dessa sanningar.

5. Historier

 Det är vida känt att historier är mycket effektiva när det gäller att kommunicera. Det ger bevisat goda resultat inom allt från pedagogiskt utövande till kommersiell storytelling. Efter 100 böcker på ett år kan jag konstatera att en bra bok alltid innehåller någon form av historieberättande. För att ge ett konkret exempel på detta är Robert Greenes bok ”48 Laws of Power” och Henrik Fexeus bok ”Maktspelet” en bra jämförelse. Båda böcker avhandlar i princip samma ämne (makt) men skillnaden är narrativet. Greene har valt att lägga upp boken i listform och inleder varje punkt med en historisk anekdot. Genom anekdoten förklarar han metoden (lagen). Fexeus å andra sidan har valt att på ett vetenskapligt och rakt sätt presentera problem och lösningar en efter en. Innehållet håller hög kvalité men jag minns många gånger mer av Greenes bok än av Fexeus tack vare denna grundläggande skillnad i narrativ.

Jag har noterat att jag minns mer från böcker som innehåller mycket historier.

Metoden: Så läser du 100 böcker på ett år

För att lyckas med utmaningen använde jag mig av en metod som förvånansvärt några känner till. Och det är att lyssna på böcker genom appen Nextory. Men det är inte allt. Utan nyckeln ligger i att lyssna på dubbel hastighet.

Foto: Beats by Dre
Jag använder trådlösa Powerbeats3 när jag lyssnar på böcker.

”Men det blir ju stressigt” säger många till mig. Det är inte min erfarenhet. Genom ett antal hemmaexperiment har jag och min fästmö konstaterat att vi, då vi läser en bok, låter rösten i våra huvuden läsa upp texten i ungefär 2,5x normal uppläsningshastighet.

EXTERN LÄNK: Här kan du pröva ljudbokstjänsten Nextory gratis i 14 dagar.

Du kanske inte tänker på det så ofta, men nu när du läser denna text så är det din egen röst som läser upp det för dig inne i ditt huvud. Därför borde det ju rimligtvis vara samma sak att lyssna på en ljudbok.

Har alltid med mig hörlurar

Genom att alltid ha med mina hörlurar med mig har jag läst ungefär 80 av mina 100 böcker som ljudbok på dubbel hastighet. Exempel på tidpunkter då jag lyssnar på ljudbok: Gymmet, på tunnelbanan, i bilen, när jag städar, när jag lagar mat, när jag promenerar och i princip varje minut jag är ensam och inte gör något som kräver min koncentration.

Så fort jag får chansen lyssnar jag på en ljudbok. När jag promenerar, är på tunnelbanan eller är på gymmet har jag alltid en bok i öronen.

Jag har fortsatt läsa fysiska böcker och har alltid med mig en bok i min väska. Under året har jag läst runt 20 stycken. På Nextory kan du även läsa textböcker i din telefon eller platta. Det kan vara skönt för omväxlings skull.

Du kan också läsa 100 böcker på ett år

Nu vill jag utmana dig som läst ända hit att tillsammans med mig under det här kommande året försöka läsa 100 böcker.

Om du fullföljer utmaningen kan lova dig att du kommer att se världen genom nya ögon, få otroliga insikter och bli inspirerad till saker du aldrig vågat drömma om. Kanske till och med förändra ditt liv.

EXTERN LÄNK: Här kan du pröva ljudbokstjänsten Nextory gratis i 14 dagar.

Vill du anta utmaningen? Ladda hem Nextory, dela detta inlägg på sociala medier och använd hashtaggen #100böcker och skriv att du antar utmaningen.

Om du vill att flera ska få ta del av mina tips om läsning får du också gärna dela mitt inlägg genom att trycka på Facebook-knappen nedan.

LÄS ÄVEN: Bryt vanor – 8 tips för varaktiga förändringar