Vakna på rätt sida med tekniska hjälpmedel

Så länge jag kan minnas har jag varit en morgontrött typ. Min lekamen brukade vara lika lättstartad som en osmord gräsklippare efter en vinter ute på backen. Numera är jag uppe och hoppar 05.30 varje dag utan problem. I detta inlägg avslöjar jag min hemlighet.

När man sover passerar man under en idealisk 8-timmars natt fyra olika sömnstadier. När man känner sig som en strandad val då väckarklockan ringer är det stor chans att man vaknat upp ur tung sömn. När man vaknar upp ur lätt sömn däremot känner man sig pigg och utvilad. Tricket är alltså att vakna i lätt sömn. Men hur gör man det?

Jag har experimenterat och funnit en kombination av två hjälpmedel som hjälper mig att komma upp pigg ur sängen på morgonen.

Två hjälpmedel som eliminerar morgontrötthet

Det första hjälpmedlet är appen Sleep Cycle. Det är ett väckningsapp jag använt i flera år. Idén bakom Sleep Cycle är att den hjälper en att vakna när sömnen är som lättast. Det funkar nästan alltid.

Väckning sker med en stegrande ljudsignal.

Med hjälp av telefonens mikrofon och accelerometer analyseras nattens sömn. På det sättet bildar appen sig en uppfattning om vilket sömnstadie man befinner sig i och kan därefter med en långsamt stegrande ljudsignal väcka en ur lätt sömn.

Sleep Cycle använder antingen telefonens accelerometer eller mikrofon för att analysera nattsömnen.

Appen samlar även in och presenterar data om nattens sömn. Sömndatan kan automatiskt synkroniseras med Apple Health. Jag använder datan för att se hur kost och motion påverkar min sömn.

Jag använder betalversionen av Sleep Cycle och tycker det är värt pengarna.

Man får lättöverskådlig statistik från nattens sömn.

Nu till det andra hjälpmedlet som är en simulerad soluppgång.

Ni vet säkert hur det är när man vaknar upp fridfullt och utvilad med solen i ögonen om sommaren. Den känslan är tanken att man ska kunna simulera med wake up light och för mig fungerar det utmärkt. För det mesta i alla fall.

Ett wake up light är en väckarklocka med en lampa som 30 minuter före önskad väckning långsamt börjar stegra ett ljussken i rummet.

Jag har funnit att ett wake up light i kombination med Sleep Cycle är det effektivaste sättet att få upp mig på morgonen.

Nu finns det väldigt många olika modeller av wake up lights att välja mellan och den enda egentliga skillnaden på alla modeller är extrafunktionerna som kommer med. Det finns till exempel modeller med lite coolare design, radio och annat som är onödigt om man vill använda den i kombination med Sleep Cycle.

Philips billigaste wake up light kostar runt 500 kronor.

För er skull har jag offrat mig och testat två modeller för att se om det går att komma undan billigt.

Test: Wake up lights för 300-500 kr

Den första jag testade var den billigaste jag hittade. Den köpte jag på Kjell & Company för 299 kr. Den här modellen har flera funktioner men dåligt väckningsljus. Man kan välja mellan olika flera olika signaler, man kan släcka displayen, det finns plats för backupbatterier och den kan även användas som mood light (sex olika färger). Det är också där jag ser störst användning för denna billighetsmanick. Det är en dålig väckarklocka men faktiskt rätt trevlig som mood light.

Jag testade också den billigaste varianten av Philips som finns på Elgiganten för 549 kr. Den är väldigt basic. Den har endast en väckningssignal som inte går stängas av på annat sätt än att köra in en skruvmejsel i högtalaren. Det går inte heller att släcka displayen. Den har varmare och starkare ljus än den från Kjell & Company.

Det som hänt efter mitt test är att jag numera använder båda lamporna i kombination med Sleep Cycle.

Slutsats: Då simulerad soluppgång är något som, genom att eliminera morgontrötthet, kan förbättra förmågan att tjäna pengar tycker jag att det är värt att lägga pengar på the real deal.

Jag vill därför rekommendera Philips dyraste wake up light. Jag har kollat på denna modell i butik och gjort bedömningen att det i det här fallet är värt att gå upp en tusenlapp från Philips billigaste till den med bäst kvalité.

Jag avråder köp av de billiga varianterna då man får lite kvalité för pengarna.

Sov gott!